Qaragilə şirəsi ahılların beyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır.
AZƏRTAC “healthvesti.com” saytına istinadla xəbər verir ki, Böyük Britaniyanın Ekseter Universitetinin yeni tədqiqatının müəllifləri bu qənaətə gəliblər.
Qaragilədə aşkar edilən kimyəvi maddələr qanın beyinə axıb gəlməsi sürətini artırır, beyini yüksək miqdarda oksigenlə təmin edir. Tədqiqatçılar bu fərqi hiss etmək üçün pensiyaçılara hər gün cəmi 30 milliqram qaragilə şirəsi içməyi tövsiyə edirlər. Əvvəlki sınaqlar göstərib ki, qida rasionu meyvə-tərəvəzlə bol olanda, koqnitiv pozulmaların yaranması ehtimalı azalır.
Qaragilənin tərkibində antioksidant və iltihab əleyhinə təsirli kimyəvi maddələrin miqdarı yüksəkdir. Bu giləmeyvənin beyinə təsirini yoxlamaq üçün mütəxəssislər 65-77 yaşlı 26 adam üzərində tədqiqat aparıblar. Birinci qrupa daxil olanlar hər gün 230 qram qaragiləyə ekvivalent olan qatılaşdırılmış qaragilə şirəsi içiblər, ikinci qrupa plasebo verilib. Beynin MRT müayinəsi göstərib ki, qaragilə şirəsi içən tədqiqat iştirakçılarının baş beyinlərində koqnitiv funksiyalara cavab verən nahiyələrin fəallıq səviyyəsi daha yüksəkdir.
Payızda havaların soyuması ilə bədənin müqaviməti azalır. Orqanizm zəiflədiyi üçün mövsümi xəstəliklərə yoluxma halları da artır.
Ölkədə şəkərli diabet xəstələrinin dərmanlarla təminatında ciddi problemlər var.
Rusiyalı diyetoloq Yevgeniya Deqtyannikova qanda hemoqlobinin səviyyəsini artırmağa kömək edən bir sıra məhsullar haqqında fikirlərini bölüşüb.