Damarlarımızı açan məhsullar

Damarlarımızı açan məhsullar
03 Okt 2019 09:51

İnsan yaşa dolduqca damarların daxilində piyə bənzər maddə (xolesterin) yığılmağa başlayır ki, bu da damarları daraldır, zəif və kövrək edir.

Belə insanlarda damarın tam tutulması və ya partlaması nəticəsində ürək tutması, insult və ya infarktın riski də artır.

Saglamolun.az bildirir ki, bəzi qida məhsulları damarları xolesterindən təmizləyir, damarları sağlam və cavan saxlamağa yardım edir. Bu hansı məhsullardır?

 

Tamdənli bitkilər (arpa, yulaf yarması, qarabaşaq, kinoa, qəhvəyi düyü və s.)

Onlar faydalı maddələr və qidalı liflərlə zəngindir. Qidalı liflər orqanizmə “süpürgə” kimi təsir edərək orqanizmdən ziyanlı maddələri və o cümlədən artıq xolesterini xaric edir.

Göyərti (kərəviz, cəfəri, ispanaq, kahı)

Göyərtilər də müxtəlif vitamin, mikro- və makroelementlər və həmçinin qidalı liflərlə zəngindir.

Yağlı balıq

Balıq və balıq yağı damarlarda iltihabları azaldır və həmçinin orqanizmdə “yaxşı” xolesterinin səviyyəsini artırır. Xolesterin sağlam deyil məhz iltihablaşmış damarlarda yığılır, həmçinin “yaxşı” xolesterinin səviyyəsi yüksələndə “pis” xolesterinin səviyyəsi də azalır.

Zeytun yağı

Çoxsaylı araşdırmalar göstərib ki, zeytun yağı damarlarımız üçün ən faydalı məhsuldur. Zeytun yağını salatlara əlavə etmək çox faydalıdır.

İtburnu

İtburnu orqanizmin ən yaxşı “təmizləyicisi”dir.  İtburnu dəmlıəməsi şəkərin səviyyəsini aşağı salır və bununla da damarlarda iltihabın yaranmasının riskini azaldır. (Məhz şəkər damarlarda iltihab yaradaraq damarlarda xolesterinin yığılmasına şərait yaradır.)

Bundan əlavə itburnu C vitamini ilə zəngindir. C vitamini damarların divarlarını möhkəmləndirir, onların elastikliyini artırır, damarların partlaması riskini azaldır.  

Realpress.az


15 Yan 2020
Səhiyyə - Sağlamlıq

Sidiyin bu rəngi ağır xəstəliyə işarədir

Böyük Britaniya onkoloqları xəbərdarlıq edir ki, sidiyin “portağal” rəngində olması mədəaltı vəzi xərçənginin inkişafına işarə edə bilər.

10 Yan 2020
Səhiyyə - Sağlamlıq

Mədə xərçənginin əsas SİMPTOMLARI

Mədə xərçəngi ən təhlükəli və çətin müalicə olunan xərçəng növlərindən sayılır.

10 Yan 2020
Səhiyyə - Sağlamlıq

Bitki və kərə yağını qarışdırmayın! Bu xəstəlikləri yaradır

Tanınmış Rusiyalı kardioloq, ailə həkimi və bloqer Yelena Anşina kərə və bitki yağlarının qarışdırması haqqında məlumat paylaşıb.

7 Yan 2020
Səhiyyə - Sağlamlıq

Nə zaman KÖP təhlükəli xəstəliyə işarə edir? Simptomlar

Adətən köpün səbəbi qida olur. İnsan çoxlu miqdarda meyvə, tərəvəz, paxlalılar, şirniyyatlar yeyəndə köp yaranır.

30 Dek 2019
Səhiyyə - Sağlamlıq

Məşhur kardioloq ürəyi qoruyan 5 VACİB QAYDANI açıqladı

Rusiyanın Səhiyyə Nazirliyinin baş kardioloqu, Milli Tibbi Tədqiqat Kardiologiya Mərkəzinin direktoru Sergey Boyçov ürək sağlamlığı barədə ən çox yayılmış və əsas təhlükəli səhvlərdən danışıb.