Kartofu qızardarkən xərçəng törədən maddə yaranır - Düzgün bişirilmə qaydası

Kartofu qızardarkən xərçəng törədən maddə yaranır - Düzgün bişirilmə qaydası
03 Sent 2019 10:03

Nişastalı ərzaqlar, xüsusən kartof dağ yağda qızardılarkən orqanizm üçün toksiki təsir edən və kanserogen maddə kimi tanınan akrilamid yaranır.

Onun yaranmasını və təsirini minimuma endirmək üçün, kartof free, çips və sadəcə qızartma zamanı bir neçə qaydaya əməl etmək lazımdır.

Qeyd edək ki, akrilamid 120 dərəcə və yuxarı temperaturda kimyəvi reaksiyalardan yaranır.

Realpress.az Medicina.az-a istinadla bildirir ki, Dünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatlarının analizləri göstərdi ki, Avropa Birliyinə daxil olan 24 ölkədə və Amerikada  akrilamid əsasən bu qida məhsulları ilə yayılıb: çips, fri, kofe, ponçiklər, qarğıdalı partlaması - hansı ki, tərkibində şəkər və yüksək miqdar nişasta vardır.

Ən yüksək hədd isə çips və qızardılmış kartofda müəyyən edilib. Hazırda akrilamid təhlükəsindən qorunmaq üçün Avropada yeni texnologiyalar hazırlanır, xüsusi fermentlərin əlavə olunması nəzərdə tutulur ki, həmin reaksiya baş verməsin.

Evdə isə kartof qızardarkən, bu zərərli maddənin təsirini minimuma endirmək üçün kartofu soyduqdan sonra qızartmazdan öncə 1 saat suda saxlayın və sonra axar suyun altında yaxşı yuyun. Bu nişastanın miqdarını xeyli azaldır.

Kartofu çox yüksək temperaturda qızılı və qəhvəyi rəng alıb qızarana kimi saxlamayın. Bir az saraldı yetərlidir. Eləcə də qızardarkən çox nazik doğramayın, əksinə qalın kəsin. 14 mm ölçüdə kartofda daha az akrilamid yaranır.


15 Yan 2020
Səhiyyə - Sağlamlıq

Sidiyin bu rəngi ağır xəstəliyə işarədir

Böyük Britaniya onkoloqları xəbərdarlıq edir ki, sidiyin “portağal” rəngində olması mədəaltı vəzi xərçənginin inkişafına işarə edə bilər.

10 Yan 2020
Səhiyyə - Sağlamlıq

Mədə xərçənginin əsas SİMPTOMLARI

Mədə xərçəngi ən təhlükəli və çətin müalicə olunan xərçəng növlərindən sayılır.

10 Yan 2020
Səhiyyə - Sağlamlıq

Bitki və kərə yağını qarışdırmayın! Bu xəstəlikləri yaradır

Tanınmış Rusiyalı kardioloq, ailə həkimi və bloqer Yelena Anşina kərə və bitki yağlarının qarışdırması haqqında məlumat paylaşıb.

7 Yan 2020
Səhiyyə - Sağlamlıq

Nə zaman KÖP təhlükəli xəstəliyə işarə edir? Simptomlar

Adətən köpün səbəbi qida olur. İnsan çoxlu miqdarda meyvə, tərəvəz, paxlalılar, şirniyyatlar yeyəndə köp yaranır.

30 Dek 2019
Səhiyyə - Sağlamlıq

Məşhur kardioloq ürəyi qoruyan 5 VACİB QAYDANI açıqladı

Rusiyanın Səhiyyə Nazirliyinin baş kardioloqu, Milli Tibbi Tədqiqat Kardiologiya Mərkəzinin direktoru Sergey Boyçov ürək sağlamlığı barədə ən çox yayılmış və əsas təhlükəli səhvlərdən danışıb.