Kartofu qızardarkən xərçəng törədən maddə yaranır - Düzgün bişirilmə qaydası

Kartofu qızardarkən xərçəng törədən maddə yaranır - Düzgün bişirilmə qaydası
03 Sent 2019 10:03

Nişastalı ərzaqlar, xüsusən kartof dağ yağda qızardılarkən orqanizm üçün toksiki təsir edən və kanserogen maddə kimi tanınan akrilamid yaranır.

Onun yaranmasını və təsirini minimuma endirmək üçün, kartof free, çips və sadəcə qızartma zamanı bir neçə qaydaya əməl etmək lazımdır.

Qeyd edək ki, akrilamid 120 dərəcə və yuxarı temperaturda kimyəvi reaksiyalardan yaranır.

Realpress.az Medicina.az-a istinadla bildirir ki, Dünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatlarının analizləri göstərdi ki, Avropa Birliyinə daxil olan 24 ölkədə və Amerikada  akrilamid əsasən bu qida məhsulları ilə yayılıb: çips, fri, kofe, ponçiklər, qarğıdalı partlaması - hansı ki, tərkibində şəkər və yüksək miqdar nişasta vardır.

Ən yüksək hədd isə çips və qızardılmış kartofda müəyyən edilib. Hazırda akrilamid təhlükəsindən qorunmaq üçün Avropada yeni texnologiyalar hazırlanır, xüsusi fermentlərin əlavə olunması nəzərdə tutulur ki, həmin reaksiya baş verməsin.

Evdə isə kartof qızardarkən, bu zərərli maddənin təsirini minimuma endirmək üçün kartofu soyduqdan sonra qızartmazdan öncə 1 saat suda saxlayın və sonra axar suyun altında yaxşı yuyun. Bu nişastanın miqdarını xeyli azaldır.

Kartofu çox yüksək temperaturda qızılı və qəhvəyi rəng alıb qızarana kimi saxlamayın. Bir az saraldı yetərlidir. Eləcə də qızardarkən çox nazik doğramayın, əksinə qalın kəsin. 14 mm ölçüdə kartofda daha az akrilamid yaranır.


17 Sent 2019
Səhiyyə - Sağlamlıq

"Əhalimizin sağlamlıq qayğısının yeni adı - Günəbaxan"

Hər kəs üçün özü ilə günəşin istisini, səmanın təmizliyini və təbiətin gözəlliyini gətirdi...

17 Sent 2019
Səhiyyə - Sağlamlıq

Meyvə-tərəvəzlər 20 dəqiqə suyun içində saxlayın, əti bişirməzdən əvvəl yumayın... - Mütəxəssisin tövsiyələri

Düzgün qidalanma sağlam həyatı şərtləndirən vacib şərtlərdəndir. Sağlamlığı qorumağın əsas şərtlərindən biri də qida zəhərlənmələrindən qorunmaq, tərkibində bakteriyalar olan məhsullardan uzaq olmaqdır.

16 Sent 2019
Səhiyyə - Sağlamlıq

Beyin qan dövranını yaxşılaşdırmağın 5 YOLU

Əgər bir gün bir anda beyinə kifayət qədər qan getməzsə nə olacağını bilirsinizmi?

16 Sent 2019
Səhiyyə - Sağlamlıq

Adı Quranda keçən, xərçəngi məhv edən CƏNNƏT MEYVƏSİ

Orqanizm üçün ən faydalı meyvələrdən biri də nardır. Narın nəinki özü, dənələri, hətta qabığı da şəfa mənbəyidir.

16 Sent 2019
Səhiyyə - Sağlamlıq

XƏRÇƏNGin sübut olunmuş 5 SƏBƏBİ

Rusiya Səhiyyə Nazirliyinin baş mütəxəssisi tanınmış onkoloq Andrey Kaprin xərçəngin elm tərəfindən  sübut olunmuş səbəbləri haqqında danışıb.